Top-organist Laurens de Man vertelt waarom orgelmuziek ons ook nu nog, in de 21e eeuw, ontzettend kan raken. “Door het onbekende kan deze muziek juist heel erg verrassen.”
? Als hoogtepunt koos De Man voor een CD uit 1991: Ton Koopman die Bach speelt op het grote orgel in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Wat maakt deze opname zo uitzonderlijk? “Het is een bijzonder orgel, een bijzondere organist. Met topmuziek van Bach. Dat komt hier allemaal samen.”
? De fragmenten van Ton Koopman die je in deze aflevering hoort zijn:
⛪️ De Man vertelt over de magie van het gigantische orgel dat in 1622 is gebouwd, en daarna nog vele malen is gerenoveerd.
“Het instrument geeft heel veel karakter en kleur aan het eindresultaat. Dat bepaalt voor wel 70 procent hoe het klinkt.” Hij legt uit wat er gebeurt als je alle registers van dit orgel lostrekt. En waarom je dat vaak juist niet moet doen.
? Het gaat ook over organisten. Waarom zeg je bij een orgel vaak ‘het orgel speelt’, terwijl je dat bij andere instrumenten niet zo zegt? En wat maakt Ton Koopman zo’n uitzonderlijke organist?
Wie is Laurens de Man?
?? Laurens de Man is organist en pianist.
?? Hij won de belangrijkste prijs voor klassieke muzikanten in ons land: de Nederlandse Muziekprijs.
?? Hij bespeelt orgels in heel Europa.
?? Zijn vaste plek is het grote pijporgel in de Utrechtse Janskerk.
Bonusmateriaal krijg je via de nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen én extra fragmenten met aanbevelingen van onze gasten beluisteren? Schrijf je in voor de nieuwsbrief ! ⤵️