De mateloze belangstelling voor onbekende werelden

Toen Michiel van Erp Paris is Burning voor het eerst zag, dacht hij: ‘dit wil ik ook’. De film was voor hem dé inspiratie om zelf documentairemaker te worden. “Ik wil werelden laten zien waar je normaal niet makkelijk binnenstapt”. 

Alle 1728 onderdelen van dit peperdure horloge zijn perfect

Horlogemaker Bart Grönefeld is lyrisch over de mate van perfectie van de Calibre 89. Dat is wat hij en zijn concullega’s wereldwijd allemaal nastreven. Elk hoekje, elk zijkantje van een onderdeel moet perfect afgewerkt zijn. Zelfs onder een schroefkop mag je geen krasje zien.

Vertraagd verliefd worden op een schilderij

Natasja Kensmil was bepaald niet meteen gecharmeerd van het schilderij Painting, Smoking, Eating van de Amerikaanse schilder Philip Guston, dat in het Amsterdamse Stedelijk Museum hangt. Ze had er zelfs eerst een hekel aan. Tot ze besloot om er toch eens goed naar te kijken.

Waarom leer van schimmel de toekomst is

Dierlijk leer vervangen door schimmel – het kan. Hippe modelabels hebben de eerste jurken, schoenen en tassen die op deze manier zijn gemaakt al op de markt gebracht. In deze aflevering hoor je waarom Joline Jolink deze Fungi Fashion – zoals het ook wel wordt genoemd – als haar hoogtepunt koos. 

Niet oordelen, maar gewoon kijken

Topfotograaf Robin de Puy herkent veel in het werk van haar Amerikaanse collega Mary Ellen Mark. ‘De manier waarop zij mensen vastlegt is niet betuttelend, heel erg recht voor z’n raap.’