26 april 2024

Culinair journalist Janneke Vreugdenhil vindt het kookboek De Joodse Keuken van Claudia Roden een van de hoogtepunten in haar vakgebied. 

🌍 Een kookboekklassieker met meer dan 800 recepten, waar Roden meer dan 16 jaar aan werkte. In die periode reisde ze de wereld over en vroeg aan Joodse mensen overal ter wereld wat ze thuis eten en wat hun lievelingsrecept is. Zo ontstond dit boek. 

🥘 Het boek is veel meer dan een verzameling recepten. Vreugdenhil: “Ze schrijft niet gewoon op wat je moet doen in de keuken, maar vertelt waar een recept vandaan komt, hoe het is ontstaan. Het gaat heel erg om het verhaal rondom het recept. Claudia Roden zegt dan ook: met een recept kun je een wereld oproepen.”

Claudia Roden in gesprek met historicus Schimon Schama over de Joodse keuken:

💻 De manier waarop Roden werkt, is heel anders dan ‘hoe we nu naar recepten kijken’, vindt Vreugdenhil. “Mijn kinderen kijken nooit in een kookboek, maar halen recepten van internet.” De context ontbreekt bij deze anonieme recepten. “Mij zegt het niets. Ik wil weten dat recepten uit een bepaalde streek komen, wanneer het gegeten wordt. Ik moet weten waarom ik het moet maken.” 

🥬 Vreugdenhil heeft voor deze aflevering iets gebakken uit het kookboek. En we horen ook wat een recept uit dit boek over een vrij onbekende slijmerige groente zo bijzonder maakt. 

Wie is Janneke Vreugdenhil?
👉🏼 Geboren op 25 september 1968 in Maasland.
👉🏼 Studeerde Nederlands recht aan de Universiteit van Leiden.
👉🏼 Culinaire journalist voor Elsevier, Vrij Nederland, Allerhande, Sla, Zin, La Cucina Italiana, Bouillon!, NL70 en Tip Culinair.
👉🏼 Vanaf 2006 een dagelijkse kookcolumn in NRC-next, en sinds 2010 een wekelijkse column voor NRC Handelsblad.
👉🏼 Vreugdenhil levert regelmatig bijdragen over eten en koken aan radio- en tv-programma’s.
👉🏼 Publiceerde vanaf 2001 boeken als Vechten met gerechtenHoge hakken in de keuken, Eten enzo, Comfort foodI love groenteAltijd Feest
👉🏼 Solo Food (2016) is een eenpersoonskookboek, dat zij schreef na haar scheiding. Solo Food ook in het Verenigd Koninkrijk uitgegeven.

De populairste kookvideo van Janneke op haar Youtube-kanaal:

BONUSMATERIAAL: DRIE AANRADERS

Janneke is na het interview nog even blijven zitten voor een extra rubriek met drie aanraders.


Op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen én extra fragmenten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en word vriend van de show als je ons wilt steunen!