Dierlijk leer vervangen door schimmel – het kan. Hippe modelabels hebben de eerste jurken, schoenen en tassen die op deze manier zijn gemaakt al op de markt gebracht. In deze aflevering hoor je waarom Joline Jolink deze Fungi Fashion – zoals het ook wel wordt genoemd – als haar hoogtepunt koos.
? Verschillende grote modemerken stoppen geld in bedrijven die bezig zijn om deze technieken verder te ontwikkelen. Zo investeren Stella McCartney, Adidas en Lululemon in het Amerikaanse Bolt Threads. In ruil daarvoor mogen zij straks miljoenen meters schimmeltextiel afnemen.
? Enorme netwerken van schimmeldraden – het mycelium – bevinden zich al miljoenen jaren onder onze voeten in de aarde. Onder de Blue Mountains in Oregon (Verenigde staten) leeft een schimmel die met zijn mycelium een oppervlak van 10 vierkante kilometer inneemt, en daarmee het grootste organisme ter wereld is.
Maar pas nu dringt door dat je die draden ook kunt gebruiken voor allerlei toepassingen, waaronder dus kleding en schoenen. Deze Netflix documentaire geeft een mooi inkijkje in deze ondergrondse wereld:
? Joline Jolink heeft met haar eigen label gekozen voor een heel eigen weg in de modewereld: geen catwalkshows, geen uitverkoop, kleine leveringen, en het liefst alleen lokaal leveren.
Wie is Joline Jolink?
? Geboren op 26 juni 1981 in Apeldoorn.
? Studeert in 2003 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem met de collectie ‘Warwara’, geïnspireerd op haar Oekraïense oma.
? Loopt stage bij Viktor & Rolf.
? Voltooit in 2005 de masteropleiding aan het Fashion Institute Arnhem.
? Start in 2006 haar eigen modelabel en in 2008 als eerste in Nederland een eigen webshop. Het bedrijf heeft twee fysieke winkels: Rotterdam en Utrecht.
? Besluit in 2009 om te stoppen met het geven van modeshows en stopt in 2012 met de verkoop van haar collecties via andere winkels. Later heeft Jolink haar eigen systeem opgezet met bewust beperkte oplagen. Ze stopt met uitverkoop, laat de modeseizoenen los en brengt maandelijks nieuwe ontwerpen die via eigen verkoopkanalen verkrijgbaar zijn.
? In 2019 lanceert Joline haar eerste (vegan) sneaker. Twee jaar later volgt de eerste biologisch afbreekbare sneaker: de Forward.
Jolink produceerde al eerder vegan sneakers van synthetisch en appel-leer. Ananas-leer is inmiddels ook nog een optie.
Ze vertelt waarom mycelium zo’n mooi alternatief belooft te zijn. ‘Je laat het spul groeien in een mal, en dan is het een kwestie van drogen en verhitten. Het is zacht, soepel en warm organisch materiaal. En het is cruelty free: er zijn geen dier- en milieu-onvriendelijke praktijken nodig.’
BONUSMATERIAAL: DRIE AANRADERS
Joline Jolink is na het interview nog even blijven zitten voor een extra rubriek met drie aanraders.
Hoor onder andere meer over ‘degrowth’, een blij gevoel in je torso en het adopteren van een hond ?.
Op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen én extra fragmenten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief …