25 mei 2023

The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald is een roman uit 1925 over liefde, rijkdom en the American Dream die nog heel eigentijds aanvoelt. Niet alleen door scènes over feesten, auto-ongelukken en sapcentrifuges, maar ook door de onderliggende boodschap. Die is zelfs actueler dan ooit volgens schrijver Auke Hulst.

📘Hulst herleest The Great Gatsby nog regelmatig en is dan telkens weer onder de indruk van de virtuoze schrijfstijl van Fitzgerald. ‘Het valt op hoe muzikaal zijn stijl is. Dan heb ik het over de het ritme van de zinnen, de klankkleur.’

👉 In grote lijnen gaat het boek over Jay Gatsby die een groot landhuis koopt en gigantische feesten geeft om Daisy, op wie hij verliefd is, te veroveren. Gatsby slaagt hier niet in en verliest zichzelf in zijn zoektocht. Op zijn eigen feesten loopt hij eenzaam rond of trekt hij zich terug. Hulst: ‘Uiteindelijk gaat het boek over de morele leegte in het hart van de Amerikaanse droom.’

carl van vechten francis scott fitzgerald 1937 detail

🇺🇸 Fitzgerald wilde met The Great Gatsby doorbreken als successchrijver en de Grote Amerikaanse Roman schrijven. Maar tijdens zijn leven kwam die doorbraak niet: tot zijn dood in 1940 op 44-jarige leeftijd werden er maar 25-duizend exemplaren van het boek verkocht. Pas na zijn overlijden kwam het succes: er zijn ondertussen meer dan 25 miljoen exemplaren verkocht van The Great Gatsby.

Wie is Auke Hulst?
👉 Geboren op 20 mei 1975 in Hoogezand-Sappemeer.
👉 Groeide op in het gehucht Denemarken.
👉 Studeerde Audiovisuele kunst, Nederlands en Engels, zonder deze studies af te maken.
👉 Publiceerde in Vrij Nederland, NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer, De Standaard, New Statesman, De Morgen, Tirade en De Revisor
👉 2006: Debuutroman Jij en ik en alles daartussenin.
👉 Breekt in 2012 door met Kinderen van het Ruige Land. Zijn eigen jeugd stond daarvoor model. In het boek beschrijf Hulst een gezin op het Groningse platteland. Vader overlijdt als de kinderen nog vrij jong zijn en de disfunctionele moeder laat de kinderen min of meer aan hun lot over. (Nominatie voor de BNG Literatuurprijs, bekroond met Cutting Edge Award 2013, Langs de Leeuw Literatuurprijs en Het Beste Groninger Boek 2013. )
👉 Publiceerde verder onder andere het road-trip boek Motel Songs en een roman over Richard Nixon: Zoeklicht op het Gazon.
👉 Zijn laatste boek is het 600 pagina’s dikke De Mitsukoshi Troostbaby Company. Over een sciencefictionschrijver die een robotdochter aanschaft om over het verdriet van een abortus heen te komen. Nominatie voor de Libris Literatuurprijs.
👉 Hulst is daarnaast ook muzikant, en de drijvende kracht achter de band De Meisjes.

✍️ Hulst heeft in zijn boek Motel Songs een heel hoofdstuk gewijd aan een roadtrip die hij maakte langs plekken die een belangrijke rol speelden in het leven van Fitzgerald. Tijdens die tocht deed hij een onverwachte ontdekking, waar hij het tijdens deze aflevering over heeft. 

Trailer van de film naar het boek uit 2013 met Leonardo di Caprio in de hoofdrol:


BONUSMATERIAAL: DRIE AANRADERS

Auke Hulst is na het interview nog even blijven zitten voor een extra rubriek met drie aanraders.


Op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen én extra fragmenten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief …