6 april 2023

Het Eames House is uitgegroeid tot een icoon van de moderne architectuur. Toparchitect Francine Houben koos dit op de Grote Oceaan uitkijkende woonhuis in Los Angeles als haar architectonische hoogtepunt. Ze kwam er als jonge architect zelf over de vloer en voelde zich er meteen thuis.

Eames House0

👫 Het illustere echtpaar Charles en Ray Eames ontwierp dit huis vlak na de Tweede Wereldoorlog en ging er zelf in wonen. Het ontwerp, het materiaalgebruik, de inbedding in het landschap – dat alles spreekt Houben erg aan. Maar meer gaat het haar nog om de ontwerpfilosofie: “De mens staat echt centraal in het ontwerp van dit huis.” 

🏡 Het huis is gebouwd met veel zwart staal en glas. Er is gebruikgemaakt van geprefabriceerde materialen. Voor die tijd zeer vernieuwend.

👉 Charles en Ray hebben tot het einde van hun leven in het huis gewoond. Charles stierf in 1978, Ray in 1988 (zie hier een interview met hen uit de jaren ’50).

Het huis is nog steeds in handen van de familie en nu voor iedereen te bezoeken als toeristische attractie. Het interieur, de voorwerpen, de tuin – alles is nog in dezelfde stijl als toen Charles en Ray nog in leven waren. 

Eames House Interior

🪑Overigens zijn Charles en Ray Eames vooral bekend vanwege de door hen ontworpen meubels, waarvan de Eames Lounge Chair waarschijnlijk de bekendste is. Remakes hiervan zijn tegenwoordig overal te koop en te zien. 

Ngv design, charles eames and herman miller, lounge chair 670, 1956

Wie is Francine Houben?
👉 Geboren op 2 juli 1955 in Sittard.
👉 Mede-oprichter in 1984 van Mecanoo, een bureau voor architectuur, urban planning, landschapsarchitectuur en interieur design.
👉 Ontwerper van onder andere de Bibliotheek van de TU Delft (1997), de woontoren Montevideo in Rotterdam (2005), kantoorgebouw  FiftyTwoDegrees in Nijmegen (2007), de Stavros Niarchos Foundation Library in New York (2014), een vergaderpaviljoen bij Château St. Gerlach in Valkenburg-Houthem (2016), het nieuwe Stadskantoor van Heerlen, de Europese Investeringsbank in Luxemburg en het National Center for the Arts in KaohsiungTaiwan (2018). 
👉 Verantwoordelijk voor de circulaire verbouwing van De Nederlandsche Bank in Amsterdam en de renovatie van de New York Public Library.
👉 Curator van de Eerste Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam in 2003.
👉 Honorary fellowships van de Royal Institute of British Architects (RIBA), American Institute of Architects (AIA) en Royal Architecture Institute of Canada. Eredoctoraten van de Universiteit van Bergen en de Universiteit Utrecht.
👉 In 2010 benoemd als lid van de Akademie der Künste in Berlijn, afdeling Architectuur.
👉 Publicatie in 2011 van het boek Dutch Mountains over haar leven in de internationale architectuur.
👉 In 2014 benoemd tot lid van de Akademie van Kunsten.
👉 Gekozen als Woman Architect of the Year door Architects’ Journal in 2014.
👉 Ontvangt in 2015 de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs, de BNA Kubus Award in 2018, de Prix des Femmes Architectes in 2019 en de European Prize for Architecture in 2021.

Houben vertelt in het gesprek met Janine Abbring over haar herinneringen aan het echtpaar Eames en wat hun werk voor haar ideeën over architectuur betekend heeft.

Bekijk op NPO Start een vierdelige documentaire over Houben en haar werk.


BONUSMATERIAAL: DRIE AANRADERS

Francine Houben is na het interview nog even blijven zitten voor een extra rubriek met drie aanraders.


Op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen én extra fragmenten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief …