1 december 2021

De jonge Amerikaanse designer Lance Wyman was verantwoordelijk voor het logo van de Olympische Spelen van 1968 in Mexico. Tot op de dag van vandaag inspireert het top-ontwerper Thomas Widdershoven.

Design podcast

🔗 Bekijk hier de website van Wyman met het logo plus de lokale Mexicaanse invloeden én de uitwerkingen in jurken, pleinen en een eigen lettertype.

👉 Het logo combineert beeldtaal uit het hippe New York van de sixties met eeuwenoude patronen uit Mexico.

WIE IS THOMAS WIDDERSHOVEN?
👉 Grafisch ontwerper Thomas Widdershoven (1960) studeerde eerst filosofie en volgde daarna een vrije kunst-opleiding aan de Rietveld Academie. Pas daarna stortte hij zich op grafisch ontwerp. ‘Ik had eerst iets te grote gebieden uitgezocht om me in te bewegen. De kadrering van grafisch ontwerp paste me beter. In een klein gebied krijg je ook sneller een echo van je eigen energie.’
👉 In 1993 richtte hij ontwerpbureau Thonik op, samen met zijn vrouw Nikki Gonnissen.
👉 Met Thonik bedacht hij bekende huisstijlen, zoals die van de VPRO, het Museum Boijmans van Beuningen, de gemeente Amsterdam en de SP.
👉 En een van de meest recente ontwerpen is dat van het nieuwe kantoorgebouw van hun eigen bureau aan de Amsterdamse Wibautstraat.

👉 Het meest indrukwekkende beeld uit ’68 vindt Widdershoven het logo bovenop een tribune met betalende en niet-betalende mensen erop, eronder en eromheen. ‘Daar versmelten de grafiek en de mensen. Het beeld werd van iedereen.’

Design podcast

👉 En misschien wel mede daardoor werd het beeld ook politiek: demonstrerende studenten spoten een toefje rood op de vredesduif die ook deel uitmaakte van het Mexico ’68 beeldpakket om zo te protesteren tegen het regime.

🔗 De huisstijl die het bureau van Widdershoven maakte voor museum Boymans van Beuningen is rechtstreeks beïnvloed door het ontwerp van Lance Wyman.

Design podcast

En ook in het recente ontwerp van de gevel van het nieuwe kantoor van bureau Thonik is het lijnenspel terug te zien.

Design podcast

BONUSMATERIAAL

Thomas Widdershoven is na het interview nog even blijven zitten voor twee extra rubrieken. Luister verder naar het minimale summum van design en zijn 3 aanraders 👇.

Widdershoven vindt het fijne aan grafisch ontwerp dat het een beperkt gebied is. En het maken van een postzegel is daarom de ultieme vorm, Ooit zelfs de hoogste eer in het vakgebied. Hoe een project om een postzegel te maken toch niet helemaal goed afliep.

Het moment: de postzegel die niet doorging

Design podcast

En wat beveelt de topontwerper aan om te lezen, proeven of doen?

Drie aanraders

1. Undercover

🔗 Eten wat de chef schaft.

2. Dutch Design Week

🔗 Een humuslaag van ontwerpers.

3. De koningen van Sjanghai

🔗 Waarom China zo wantrouwig is tegenover het Westen.


Op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen én extra fragmenten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief …