12 januari 2022

👉 De Amerikaanse comedian Bo Burnham nam de muzikale comedy (of zoals sommigen zeggen: het ‘Gesammtkunstwerk’) Inside op in zijn tuinhuis, en deed alles zelf: van tekst en muziek, tot camera en regie.

👉 Bekijk de hele voorstelling op Netflix.

👉 Ondanks de kleine ruimte en beperkte middelen weet hij er een visueel spektakel van te maken. Bijzonder is dat Burnham ook het creatieve proces in beeld brengt, zonder iets af te doen aan de magie van zijn nummers.

👉 Niet alleen het binnenzitten vanwege corona en zijn persoonlijke depressie, ook het alomvattende internet is een belangrijk thema in de show. ‘Could I interest you in everything, all of the time?’ vindt Alex Ploeg een sleutelzin die de worsteling van zijn generatie goed beschrijft.

Wie is Alex Ploeg?
👉 Alex ploeg (1985) studeerde ooit filosofie, maar wilde het liefst op het podium staan.
👉Podium-ervaring deed hij onder meer op bij Comedytrain.
👉 Met twee andere leden van Comedytrain, Tex de Wit en Stefan Pop, begon hij in 2016 het satirische tv-programma Klikbeet.
👉 Zijn eerste solo-voorstelling – Ultimatum – ging in 2018 in première, en zijn tweede – EGO – in 2021.
👉 Bekijk zijn YouTube-kanaal.

👉 Ploeg noemt Inside de ‘samenvatting van een periode’. Ook de twijfels van Burnham over de rol van comedy tijdens zo’n crisis zijn Ploeg niet vreemd.

👉 Het fenomeen Bo Burnham (1990) brak als 16-jarige door op YouTube (2,9 miljoen abonnees), schreef en regisseerde de film Eight Grade, acteerde in Promising Young Woman en schreef de dichtbundel Egghead. Om maar eens een kleine greep uit zijn oeuvre te nemen.

👉 Inside is wereldwijd jubelend ontvangen. Er zijn inmiddels al vele essays aan de voorstelling gewijd … op YouTube. Bekijk bijvoorbeeld:


BONUSMATERIAAL

Alex Ploeg is na het interview nog even blijven zitten voor twee extra rubrieken. Wil je weten waarom coole mensen geen comedy doen en wat zijn 3 aanraders zijn, kijk dan hieronder . 👇

Waarom kwetsbaarheid een voorwaarde is voor succes.

Het moment: Blote buik laten zien

En wat moeten we behalve Inside nog meer zien, luisteren of lezen ?

Drie aanraders

1. Patrick Rothfuss, The name of the wind

🔗 Moderne fantasy trilogie met een twijfelachtige hoofdpersoon. ‘Ook een beetje met toveren enzo.’

2. Taika Waititi, What we do in the shadows

🔗 Nepdocumentaire over vampiers.

3. Phoebe Waller-Bridge, Fleabag

🔗 Registratie van theater monoloog waar later de befaamde serie op is gebaseerd.


Op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen én extra fragmenten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief …