21 december 2022

Onze gasten in Dit is goed spraken niet alleen over topprestaties in hun discipline, maar vertelden ook van welke boeken zij hebben genoten – al dan niet in hun vakgebied. Beluister de audio-fragmenten om te horen waarom deze boeken hen zo aanspreken.

Jonathan Kaufman, De Koningen van Shanghai

Aanbevolen door designer Thomas Widdershoven.

Het verhaal van twee joodse families die, gevlucht uit Bagdad, na enkele omzwervingen in Shanghai terechtkomen. Door onder andere de ontwikkeling in die regio en de smokkel van opium worden zij steenrijk. Lees en passant waarom China zo wantrouwig is tegenover het Westen.

Meer info …

boeken

Robert Louis Stevenson, Treasure Island

Aanbevolen door tatoeëerder Henk Schiffmacher.

Deze klassieke avonturenroman vertelt het verhaal van een jongen die een schatkaart vindt en vervolgens de wildste avonturen beleeft in de zoektocht naar die schat. ‘Spannend, spannend, spannend.’

Meer info…

boeken

Patrick Rothfuss, The Name of the Wind

Aanbevolen door comedian Alex Ploeg.

Moderne fantasy trilogie met een twijfelachtige hoofdpersoon. ‘Ook een beetje met toveren enzo’, aldus Ploeg. Geschreven met het idee om geen standaard kenmerken van fantasy te gebruiken. Magie en parallelle universums maken het tot een meeslepend verhaal.

Meer info…

boeken

Michelle McNamara, Ik zal verdwijnen in het donker

Aanbevolen door schrijver Saskia Noort.

True crime over een van de beroemdste cold cases uit de Verenigde Staten: the Golden State Killer –  een seriemoordenaar met tientallen slachtoffers. ‘Superspannend’.

Meer info …

boeken

Maggie Shipstead, Great Circle

Aanbevolen door professor Ionica Smeets.

Het verhaal over een fictieve pilote die de wereld rond wil vliegen. Verweven in het boek zit het verhaal van een Hollywood-actrice die jaren later haar verhaal wil verfilmen. De fictie wordt afgewisseld met non-fictie hoofdstukken. Het draait onder andere om de vraag: Wat weet je eigenlijk van iemand?

Meer info…

boeken

RobertMacFarlane, De oude wegen

Aanbevolen door singer/songwriter Lucky Fonz III.

‘Een Brits boek over wandelen. MacFarlane is een nieuwe ster in dit niche-genre. Hij mijmert over de geschiedenis, de ziel en het land, de verdwenen wildernis enzo. Interessant en intelligent.’

Meer info …

boeken

Avery Gilbert, What the nose knows

Aanbevolen door parfumeur Spyros Drosopoulos.

Een kennisbron voor de doorgewinterde geurenliefhebber die meer wil weten over de werking van de neus. Gilbert ontkracht mythes, vertelt over geur in de moderne cultuur, kortom, hij neemt je mee in de science of scent.

Meer info …

boeken

Matthew Desmond, Evicted

Aanbevolen door stadsgeograaf Cody Hochstenbach

In de Amerikaanse stad Milwaukee volgt Desmond mensen die uit huis gezet worden en tekent hij op wat dat met hen doet. Een meesterwerk volgens Hochstenbach.

Meer info…

boeken

Op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen én extra fragmenten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief …